Sporáky
Na zobrazenie ponúk vo vašom okolí potrebujeme mať prístup k polohe. Povoľte prosím túto funkciu vo vašom zariadení.
Kombinovaný, elektrický, plynový alebo indukčný? Neviete si rady? Zoznámime vás s niekoľkými typmi sporákov a uľahčíme vám výber. Vedeli ste, že prvý sporák vynašiel Benjamin Franklin v roku 1740? Slúžil iba na ohrev jedla, nie varenie. Až Benjamin Thompson postavil okolo roku 1800 sporák, ktorý umožňoval aj varenie jedla. Pozrite sa na našu aktuálnu ponuku.
Kombinovaný sporák
Kombinované sporáky sú najobľúbenejšie, a to z dôvodu kombinácie elektrickej rúry na pečenie a plynovej varnej dosky. Pečenie v rúre môžete nastaviť na presnú hodnotu a ovplyvňovať plameň horáka na sporáku pomocou gombíka. Kombinované sporáky vám navyše poskytnú aj ďalšie funkcie a programy.
Elektrický sporák
K elektrickým sporákom nepotrebujete mať privedenú prípojku plynu, ale vyžadujú pripojenie k rozvodnej sieti 380 V, pri niektorých modeloch však stačí bežná zásuvka s 220 V. Rozdeľujú sa podľa typu na indukčné, liatinové a sklokeramické varné dosky. Výhodami sú jednoduché ovládanie a ľahká údržba.
Plynový sporák
Plynové sporáky sú vhodné predovšetkým pre ľudí, ktorí viac varia a menej pečú. Pri varení na sporáku môžete ovplyvniť veľkosť plameňa, ďalšími výhodami sú okamžitý ohrev a jednoduché ovládanie. Nevýhodou plynových sporákov je nerovnomerné šírenie tepla v plynovej rúre na pečenie.
Indukčný sporák
Indukčné varné dosky potrebujú špeciálne hrnce a panvice na správne fungovanie. Sporáky pracujú na princípe elektromagnetickej indukcie. Na rozdiel od ostatných sporákov neprodukujú žiadne zvyškové teplo a ponúknu vám aj ďalšie funkcie a nastavenia, ktoré ostatné sporáky neumožňujú.
Ako zapojiť sporák?
Zapojenie spotrebiča je závislé podľa typu, ktorý ste zvolili. Ak chcete zapojiť plynový sporák s elektrickou rúrou, je možné rúru zapojiť do elektrickej zásuvky na 230 V. Celoelektrický spotrebič by mal zapájať odborník a potvrdiť správne zapojenie do záručného listu, pretože sporák s rúrou potrebujú špeciálny istič na 380 V alebo prefázovanie na 230 V. Plynové sporáky alebo rúry musí zakaždým zapájať oprávnená osoba alebo plynár, ktorý vám po pripojení odovzdá certifikát o odbornom zapojení.
Ako vyčistiť sporák?
Plynové sporáky sa najčastejšie čistia jarou na hubičke alebo drôtenkou, ale existuje aj jednoduchší postup na čistenie, a tým nemusí ani dôjsť k prípadnému poškriabaniu sporáka. Pokiaľ ešte varíte a vidíte vyprsknutý olej alebo omáčku, môžete skúsiť posypať miesto soľou a po varení skúsiť len zotrieť. Pokiaľ tento postup nezabral, pripravte si ocot a jedlú sódu, na zasiahnuté miesta nalejte neriedený ocot a posypte jedlou sódou a nechajte pôsobiť. Na miestach sa vytvorí pena a vy potom hubkou s jarou alebo len vodou ľahko odstránite nečistoty.